L’entorn del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars, entre Almassora i Borriana, ha rebut la visita inesperada i valuosa de 75 baldrigues balears (Puffinus mauritanicus), l’espècie d’au marina més amenaçada d’Europa segons la Llista Vermella (Xarxa List) d’Espècies Amenaçades confeccionada per la Unió Internacional de Conservació de la Naturalesa (UICN) i actualitzada al desembre de 2016. en l’àmbit nacional el Llibre Vermell de les Aus d’Espanya la considera en “perill crític d’extinció” i el Catàleg Nacional d’Espècies Amenaçades l’registra com a “perill d’extinció”. De fet la població mundial es troba al voltant de les 3000 parelles reproductores segons publica la Societat Espanyola d’Ornitologia (SEO-Birdlife). La baldriga balear com el seu nom indica a tot el món únicament cria a l’arxipèlag de les illes de les Balears, principalment a l’illa de Formentera, tot i que durant els seus desplaçaments marins pot arribar al Cantàbric, golf de Biscaia o nord-oest d’Àfrica. “Únicament es reprodueix a les illes Balears ia l’hivern normalment ve en les costes de València, Castelló i Tarragona per trobar aliment. Precisament en aquesta època, des de finals de desembre, gener i fins i tot al febrer les trobem buscant peixos, pràcticament la seva font d’alimentació a les costes de la Comunitat Valenciana i el sud de Catalunya “, indica el director tècnic de l’empresa de turisme ornitològic Virgili Beltrán.
Pescant enfront de la desembocadura del riu Millars

Les baldrigues balears a l’hora de pescar o descansar formen basses, una paraula que utilitzen els ornitòlegs per referir-se a la concentració de les aus a la superfície de l’aigua. Les 75 baldrigues balears estaven nedant i pescant al mar a uns 200 metres enfront de la desembocadura del riu Millars. Després d’uns 20 minuts abarrotándose de peix van volar en direcció nord. “Les baldrigues volen normalment agrupades en bàndols -continua explicant Virgili mentre observa els ocells amb un telescopi- i solen fer el que els ornitòlegs anomenem trens, és a dir, volen en fila índia. Per això és fàcil explicar-les. Però quan troben un lloc on hi ha peix que és bàsicament el seu aliment, es concentren totes, amerizan i es dediquen a pescar, es submergeixen buscant el peix. Llavors això forma una congregació, una concentració molt gran d’aus i d’això en diem una bassa. Realment és bastant habitual que descansin o pesquin mitjançant aquesta forma de bassa de concentració d’aus “.
les seves amenaces

Les baldrigues balears únicament toquen terra ferma a l’hora de posar els ous i criar els seus pollets. La principal causa de mort és la depredació que pateixen per part de rates i gats, dos animals introduïts perillosament a les illes on crien per l’ésser humà. La urbanització del litoral, la pesca accidental o la contaminació del mar per hidrocarburs també estan darrere del seu declivi mundial. “Hi ha unes poques milers de baldrigues balears i estan molt concentrades. Qualsevol interferència amb elles pot acabar amb bona part de la població mundial. Estan en perill crític perquè pateixen molt les accions humanes com la pesca professional amb la tècnica del palangre, la urbanització massiva de la costa i la contaminació lumínica que descobreix l’emplaçament dels seus nius als depredadors o arriba a despistar les aus “, acaba explicant l’ornitòleg.