L’Ajuntament d’Almassora ha sigut hui el primer consistori a obrir les presentacions de projectes en l’expositor de la Diputació Provincial de Castelló en la fira Cevisama 2020 i ho ha fet amb la projecció de la reforma de la plaça de la Molineta. L’alcaldessa d’Almassora, Merche Galí, i el regidor de Promoció Ocupacional, Javier Martí, han defensat l’ús de taulells fabricats en la localitat en la transformació d’aquest entorn urbà.

A través d’un vídeo de quasi cinc minuts de duració, la localitat ha desgranat les claus de la recuperació d’aquest enclavament situat al costat del barri antic d’Almassora. La zona s’ha convertit en un espai d’esplai després de guanyar el concurs del Pla Ceràmic de Regeneració Urbana de la Diputació amb el disseny ‘Una ventana a la huerta’ de l’arquitecta Cecilia Lázaro.

Mitjançant aquesta projecció, la localitat pretén fomentar l’ús de taulells fabricats a Almassora en espais a l’aire lliure. “La deu signatures del nostre municipi que des de hui mostren els seus productes en Cevisama són només un exemple de la potència innovadora i les múltiples solucions, com ara l’ús en entorns urbans, de la ceràmica local”, en paraules de Galí.

En aquesta ocasió, la signatura local Pamesa va proporcionar el paviment ceràmic de gran grossària, de 20 mil·límetres de grossària i peces de fins a 60×60 centímetres per a assegurar d’aquesta manera la durabilitat de l’entorn a llarg termini. Un dels aspectes més singulars de l’elecció és l’aposta per ceràmica de gran format, d’ús més habitual en interiors, fabricada a Almassora.

La localitat està representada des de hui en Cevisama per una desena d’empreses, a més de l’Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC), amb seu també a Almassora. Per aquest motiu, l’Ajuntament ha optat per donar visibilitat a les possibilitats d’ús de la ceràmica en edificis públics i espais exteriors com el de La Molineta. Cal recordar que el disseny guanyador del Som Ceràmica es va transformar en projecte, va eixir a concurs i es va materialitzar el passat estiu en la confluència de l’avinguda Borriana i el carrer Del Riu amb l’accés des de la CV-18.

La remodelació, valorada en 135.000 euros, va permetre derrocar el mur perifèric en aquest espai de 1.900 metres quadrats, aplanar la terra i incloure un mirador, a més d’un rellotge solar. Les obres han respectat la séquia antiga que voreja l’entrada a la Vila i ha incorporat nova il·luminació per a posar en valor les ceibas situades al costat de la carretera. Els elements arquitectònics combinen materials com les resines, el paviment porcelànic de gran format, el formigó i l’arena.