Ai, qui pogués tornar als inicis del fonda del vi de la Magdalena … Quan les cooperatives i cellers de la Província de Castelló portaven a la capital els vins que estaven elaborant milers d’agricultors de pobles de l’interior, quan la gent de Castelló gaudia de un producte propi, autòcton, amb història …

Doncs això és possible, fins i tot ha estat real, ja que fa dos anys que el Mesón de la Magdalena de Castelló és, com en els seus orígens, autòcton, propi i amb història.

En l’ordre del 23 de setembre del 2003, publicada en el DOGV núm 4601, es regula i normalitza la Indicació Geogràfica Protegida Castelló. Això és un punt d’inflexió per als vins de Castelló, ja que, a partir d’aquest moment, només poden produir vins qualificats com a ‘Vins de Castelló’, els cellers pertanyents a aquesta IGP Castelló.

Què implica això ?, que qualsevol no pot elaborar vins de Castelló, només els cellers que s’auditen i controlen per part de la Conselleria d’Agricultura i altres Auditories Externes poden certificar i utilitzar legalment el nom de ‘Vins de Castelló’. Amb això s’elimina la possibilitat que es pugui comprar el vi fora de la província, es embotelli i es vengui com si fos de Castelló, enganyant així al consumidor.

Per això, les principals cellers de la Província de Castelló, que sota el nom de l’Associació Vitivinícola de Castelló i legalment sota les sigles IGP CASTELLÓ (Indicació Geogràfica Protegida Castelló), han estat les últimes magdalenes portant els seus esplèndids vins a la Capital.

Des que fa 3 anys la “IGP Castelló” s’ha fet càrrec de la Fonda del vi, i amb ajuda de l’Ajuntament de Castelló i de la Diputació de Castelló, el concepte de Fonda del vi amb moltes Casetes venent quantitats ingents de vi per fi es ha acabat. També s’han acabat les borratxeres amb vins barats, les baralles i els grans problemes que ocasionava aquest model de Mesón.

En el model de Mesón de la “IGP Castelló”, no hi ha una empresa que “compra” l’espai i després revèn a altres petites empreses les casetes. En aquest tipus de negoci només hi ha un beneficiat, el que aconsegueix l’adjudicació de la fonda. Compres a un preu, vens a parts a un alt preu i a gaudir de les festes …. Ja s’ho faran els que es queden, si plou, neva o fa vent, ja s’ho faran amb les seves pèrdues.

Des de fa 3 anys, i esperem que aquest 2017, sigui el quart any, la “IGP Castelló” ha organitzat la fonda d’una forma diferent, tots sota un mateix sostre, més gran o menys depenent del lloc que hi hagi, en un gran arena de barriques estem tots els cellers de Castelló que volen participar en la Fonda. Amb una filosofia molt clara, les despeses es reparteixen entre tots, sense intermediaris. Si econòmicament guanyem, guanyem tots i si perdem els fem tots. El que si que tenim molt clar és una cosa, que amb la “IGP Castelló” els que sempre guanyen són la gent de Castelló, de la seva província i els visitants que vénen a Castelló, perquè defensem els productes propis, autòctons i amb història.