La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha ressaltat que la posada en marxa del Pla de Producció Ecològica Valenciana “és una altra materialització dels compromisos que es van adquirir en el Pacte del Botànic consistent en una transició ecològica de l’agricultura basada en la recuperació dels models de cultiu tradicionals de la Comunitat Valenciana “.

Mónica Oltra ha fet aquestes declaracions durant l’acte de presentació de l’esborrany del Pla de Producció Ecològica Valenciana 2016-20 als diferents sectors implicats per al seu coneixement, valoració i millora.

En aquest sentit, la vicepresidenta ha destacat “que una vegada més, es posa de manifest les senyes d’identitat d’aquest govern, en què la participació i la codecisió esdevenen els eixos fonamentals del treball i de la presa de decisions que afecten als diferents sectors socials i productius “.

Oltra ha explicat que aquest Pla s’emmarca en l’economia ecològica, “un sistema productiu que obre moltes possibilitats de creació i distribució de riquesa utilitzant com a punta de llança l’agricultura ecològica”

La consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, que ha acompanyat la vicepresidenta, ha afirmat que aproximadament un 6% de la superfície agrària valenciana té caràcter ecològic, i que després de la posada en marxa d’aquest pla s’espera arribar al 20% cap a l’any 2020. També ha afegit que actualment la producció ecològica genera entre 150 i 200 milions euros de facturació, el que representa entre el 3% i el 5% del valor de la producció final agrària i que el objectiu és duplicar al 10%, tenint també en compte a la ramaderia, apicultura ia l’aqüicultura ecològiques que tenen un gran potencial de creixement.

La vicepresidenta ha explicat que la transició a una agricultura ecològica “va a permetre una major qualitat dels productes alimentaris i del medi ambient, és un mètode eficaç de lluita contra el canvi climàtic, contribueix a frenar la contaminació de l’aigua, l’erosió genètica, la desforestació, la desertificació i la pèrdua de riquesa ecològica “.

“A més proporciona qualitat social perquè es treballa en cooperatives, petites pimes i agricultura familiar, el que proporciona un increment de les rendes, torna la dignitat a les persones i reactiva un model d’ocupació que estava agonitzant, ja que només el 2% dels agricultors de la Comunitat Valenciana són menors de 30 anys, i permet la incorporació de les dones a aquestes tasques “.

Elena Cebrián ha assenyalat que “anem a plantejar un calendari de treball per als propers 6 mesos i al juliol tindrem preparat el pla amb la seva memòria econòmica”. Ha afegit que “aquest pla és un dels eixos de treball que hem presentat a les organitzacions agràries i és important perquè conjuga dues línies de l’acord del Botànic: aposta per una recuperació de l’agricultura valenciana i per la transició ecològica del model productiu”.

La consellera ha recordat que el seu departament ha creat un servei de producció ecològica amb identitat pròpia. Així mateix, l’IVIA està potenciant una línia d’investigació, tecnologia i transferència per posar al servei dels productors ecològics la investigació sobre producció sostenible i demandada per la societat que tingui menys impacte sobre els recursos naturals. Cebrián ha subratllat que l’agricultura ecològica és una activitat que pot atraure els joves i afavorir el relleu generacional.

Per a impulsar la producció ecològica, el Programa de Desenvolupament Rural (PDR) ja té una dotació de 23 milions aplicats a aquest concepte fins a l’any 2020, amb mesures de suport a les pràctiques actuals ia la conversió cap a pràctiques ecològiques. Anualment es destinaran cinc milions d’euros. A part la conselleria ha assignat fons propis per a pràctiques agroecològiques que arriben 200.000 euros el 2016.

En l’actualitat, la Comunitat Valenciana compta amb 1.808 productors ecològics, 406 empreses i un total de 73.656 hectàrees. Els principals cultius són la vinya (36%), fruita seca (24%), cereals (15%), olivera (13%) cítrics i altres fruiters (8%).