La consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, s’ha reunit aquest matí amb els màxims representants del sector agrari valencià, amb l’objecte de fixar les línies de treball dels propers mesos, anticipar l’estratègia a mig termini de la Conselleria i comptar amb la col·laboració dels principals interessats en el seu desenvolupament.

En la trobada han participat, a més del secretari autonòmic, Francisco Rodríguez Mulero, Cristóbal Aguado (AVA), Ramon Mampel (Unió de Llauradors i Ramaders), Eladio Aniorte (Asaja Alacant), Domènech Nàcher (FEPAC Castelló), Rafael Cervera (UPA) i Victor Collado (COAG).

La consellera ha explicat que en els pròxims mesos tornaran a seure en una nova reunió d’idèntic nivell, per veure com es van articulant els eixos estratègics i com es van completant, modificant o ampliant durant l’any.

El programa de treball compartit amb el sector s’articula, ha explicat la consellera, al voltant de sis eixos fonamentals. El primer l’ordenació i modernització d’estructures del sector agroalimentari, que comptarà amb una llei ja en preparació que es donarà a conèixer al llarg de l’exercici. El segon, avançar cap a un sistema d’informació i transferència agroalimentari valencià, per al qual caldrà desenvolupar una nova Llei de l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA), ha explicat Cebrián, assenyalant també que la Conselleria ja ha donat els primers passos en aquest sentit, amb la recuperació del servei de transferència tecnològica.

En tercer lloc, la posada en marxa del Programa de Desenvolupament Rural 2014-20 i del Programa Operatiu per a la Pesca. Alguna de la normativa de desenvolupament del PDR ja ha estat publicada, com és el cas de l’ordre de bases per als ajuts a joves agricultors. S’espera, així mateix i en breu termini, la publicació de l’ordre d’inversions en actius físics.

El quart eix és el Pla d’Acció de la Producció Ecològica, que es presentarà la setmana que ve en un acte en què “es compartirà amb el sector les principals mesures i línies d’actuació” de l’agricultura i ramaderia ecològica. El cinquè, és l’impuls a la sanitat de la producció agrària, animal i vegetal, “un dels àmbits en què estem exposats a més riscos externs, tant derivats de la globalització dels mercats com per desafiaments climàtics o espècies invasores”. Finalment, un sisè eix estratègic serà el de l’impuls al sector cooperativisme agrari valencià.

Aquestes línies de treball bàsiques seran desenvolupades en taules sectorials, la primera de les quals es reunirà aquest mateix dijous, sobre sanitat vegetal, a la qual seguirà el dia 26 la de producció ecològica. “És un sistema de treball basat en la participació i el diàleg amb els representants del sector”, ha subratllat la consellera, que ja s’havia inaugurat al principi de la legislatura amb reunions del màxim nivell i que rep un nou impuls després de l’aprovació de els pressupostos de 2016.