La Diputació d’Alacant ha posat en marxa els protocols d’adhesió al programa ‘Municipis amb estil de vida mediterrani’, una iniciativa que germina a través de l’Agència de la Salut i Dieta Mediterrània de la província per a propiciar línies de prevenció de malalties mitjançant la pràctica d’hàbits beneficiosos per a l’organisme. Les localitats d’Ibi, Dénia, Elx i Torrevella seran les primeres, després de sumar-se al projecte, en què s’implanti aquest model que comporta compromisos i accions de promoció i protecció de la salut.

El president del Govern Provincial, Cèsar Sánchez, ha presentat aquest matí la iniciativa, acompanyat pel president de la Cambra de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació d’Alacant, Juan Bautista Riera, ens encarregat d’impulsar, al costat de la institució, la proposta .

També han estat presents a l’acte els alcaldes d’Ibi, Rafael Serralta, Dénia, Vicent Grimalt, Torrevella, José Manuel Dolón, i el regidor d’Elx, José Pérez, que han signat la seva adhesió al pla, a més del vicepresident i diputat de Presidència , Relacions Institucionals i Economia, Carlos Castillo, així com Francisco Pomares, doctor en Medicina i especialista en Endocrinologia i Nutrició i Clotilde Vázquez, llicenciada en Medicina i Cirurgia i cap de Secció d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Ramón i Cajal. Tots dos integren el Comitè Científic de l’Agenda de la Salut de la província i han defensat la necessitat tant de portar una alimentació saludable per no emmalaltir i allargar la vida, com de prevenir mals hàbits que fomenten el sobrepès i comporten problemes de salut.

Per la seva banda, César Sánchez, que s’ha mostrat convençut de l’èxit i els bons resultats que donarà aquest projecte pilot, ha concretat que “aquest pla ens convertirà en un territori intel·ligent des del punt de vista gastronòmic, perquè som el rebost i l’horta d’Europa. Venem tots els mesos tones de fruites i verdures a l’exterior, així com el nostre oli, però tenim la responsabilitat no només d’exportar aquests productes, sinó també allò que som i el nostre estil de vida, els nostres plats i la nostra gastronomia, directament vinculada a la tradició i identitat dels nostres pobles “.

El responsable provincial ha explicat que es tracta d’una iniciativa transversal “importantíssima per a dinamitzar l’economia i fer que la gent que viu en els nostres municipis tingui més qualitat de vida amb la dieta mediterrània i amb hàbits alimentaris saludables”. “Treballarem en la difusió social i en la promoció d’aquest important actiu que es suma a la resta de l’oferta turística perquè puguem dir, vine a la Costa Blanca que t’ensenyarem a viure més i millor”, ha puntualitzat el president.

Elaborar una anàlisi de la situació de cada municipi, així com un pla de salut, propiciar la participació de tots els sectors i actors de la comunitat, millorar la qualitat de vida des del context ambiental, físic i social o col·laborar amb altres consistoris participants constitueixen alguns dels compromisos que haurà de ratificar les poblacions que d’ara endavant s’hi adhereixin. Promoure el respecte, l’equitat i la solidaritat per al desenvolupament humà, crear àmbits que promoguin polítiques públiques saludables i incrementar el benestar col·lectiu mitjançant la participació activa seran altres dels aspectes que es potenciaran.

El programa MEVMED seguirà els principis d’actuació que fonamenta el projecte ‘Healthy Cities’ de l’Organització Mundial de la Salut. Els seus àmbits d’actuació s’estenen a la població en general, escoles i centres educatius, centres sanitaris i pacients, col·lectius de la tercera edat i establiments de restauració i hostaleria.

Per això, cada consistori que se sumi a aquesta pionera iniciativa garantirà les reunions amb diferents col·lectius per implementar el desenvolupament del programa i distribuir el material divulgatiu i promocional, tant en paper com en xarxes socials. Així mateix, ha d’avaluar periòdicament el compliment d’aquests compromisos.

Els alcaldes que han subscrit aquesta experiència pilot, la finalitat és la d’estendre per tot el territori provincial per fomentar l’ancoratge de la mesura en tots els municipis, han coincidit a destacar que es tracta d’un programa interessant que requereix del compromís de les institucions públiques per fer-ho, a més de ressaltar els valors de la salut i de la cultura sana de l’alimentació.

La Diputació d’Alacant va constituir a mitjans del passat mes de setembre el Comitè Científic de l’Agència de la Salut i Dieta Mediterrània de la província amb reconeguts especialistes nacionals en camps com la medicina, la nutrició o les ciències químiques. Aquest grup tècnic vela, des de llavors, pel desenvolupament i la bona praxi de l’ens que lidera el Govern Provincial, encarregat d’implantar hàbits de vida saludables.

Aquest òrgan provincial està presidit pel catedràtic de Nutrició i Bromatologia Gregorio Varela, president de la Fundació Espanyola de Nutrició i director del Departament de Ciències Farmacèutiques i de l’Alimentació de la Facultat de Farmàcia de la Universitat CEU-San Pablo.