Desenes de castellonenques circulen diàriament pel Camí la Plana. La xifra es dispara de juny a setembre, coincidint amb l’època estival, però també diàriament de desenes de veïns i veïnes que tenen allí la seua primera residència. Un eix viari estratègic en la connexió entre el casc urbà i el litoral que, des de fa lustres, requereix d’una actuació integral que millore la seguretat vial i la mobilitat.

Aquesta actuació ja té pressupost i data d’execució. L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha anunciat avui una inversió de 5,2 milions d’euros en una “remodelació estratègica i integral” que persegueix “millorar la seguretat vial i fomentar la mobilitat sostenible” en un vial clau en els desplaçaments entre la ciutat i les platges de Castelló, sobretot a l’estiu. La primera edil ha presentat aquest projecte, el de major envergadura per pressupost del mandat, en una roda premsa a la qual també han assistit portaveus i regidors dels grups polítics del Pacte del Grau, Rafa Simó, Ignasi Garcia, Anna Peñalver i Iñaki Vallejo.

Marco ha subratllat que “es tracta d’un projecte urbanístic clau en la planificació de la nostra ciutat, de caràcter estratègic des d’un punt de vista social, ambiental i de mobilitat i seguretat vial”. Així, la primera edil ha detallat que aquesta actuació “no solament atén una reivindicació històrica de la ciutadania sinó que facilitarà una alternativa més sostenible al tràfic motoritzat en els desplaçaments en garantir sengles per als vianants i ciclistes segures i suposarà una millora global de la seguretat vial”.

L’alcaldessa ha explicat que el termini d’execució serà de 12 mesos i la remodelació, que es finançarà íntegrament amb les inversions financerament sostenibles corresponents al romanent de 2017. Per aquest motiu, abans del 31 de desembre d’aquest mateix any s’adjudicarà el projecte-obra i els treballs hauran de concloure abans del 31 de desembre de 2019.

“El Govern municipal demostra una vegada la seua sensibilitat amb reivindicacions històriques dels castellonencs a les quals fins ara no s’havia donat resposta malgrat haver-se promès en anteriors ocasions”, ha afegit l’alcaldessa Amparo Marco. A més, ha subratllat que es tracta, per volum de pressupost, “de l’actuació més important projectada per aquest govern i en la més important dels últims anys”.

La reforma integral afectarà al tram de 3,8 quilòmetres comprès entre l’avinguda del Lledó i el camí Serradal. Els tècnics municipals plantegen tres seccions viàries diferents, en funció de les característiques que presenta el Camí La Plana al llarg d’aquests 3,8 quilòmetres. En el primer tram, entre la rotonda de l’avinguda del Lledó i la del Caminàs (220 metres), es planteja una pista ciclista i per a vianants d’ample comprès entre els 2,38 i els 5,20 metres i una via de circulació de doble sentit de 6 metres d’ample.

Per al següent tram, entre el Caminàs i el camí la Donació amb una longitud d’1.514 metres, es proposa una vorera per als vianants d’1,20 metres d’ample; un carril bici d’entre 1,90 i 2,80 metres segons l’amplària de vial existent, la mateixa via de circulació de 6 metres d’ample i vorera en el costat Nord d’1,20 metres d’ample.

Per a l’últim tram, entre la Donació i el Serradal i amb una distància d’una mica més de 2 quilòmetres, que es caracteritza per la presència d’una sèquia descoberta. “Els tècnics han plantejat una solució que integra la sèquia, per a preservar el seu valor ambiental, històric, social i com a element de la infraestructura verda del nou planejament urbà”.

Per a facilitar la continuïtat dels recorreguts per a vinanants i ciclistes sobre la sèquia sense cobrir-la, es projecta l’execució d’una llosa de 4 metres d’ample disposada en volada sobre la infraestructura hídrica de manera que el cobriment siga solament parcial. Sobre aquesta llosa es realitzarà el pas per als vianants i ciclista, la disposició d’enllumenat, mobiliari urbà i elements de vegetació i arbrat. Es garantirà la seguretat per a vianants i ciclistes amb la col·locació d’una barana d’1,20 metre d’alt.

La resta de vial disposarà d’una via de circulació de doble sentit de 6 metres d’ample de circulació i una vorera a l’altre marge del camí. L’actuació també servirà per a instal·lar una xarxa de drenatge d’aigües superficials amb abocament directe a la sèquia i la instal·lació, al llarg del recorregut, de lluminàries LED a doble altura: a 6 metres per a il·luminar el recorregut ciclopeatonal i a 10 metres per a la resta de la calçada.