El subsòl d’Utiel està plagat de petits cellers particulars amb segles d’antiguitat. Allí, diversos metres per sota del nivell del sòl, s’elaborava el vi de forma artesanal i es conservava a una temperatura constant d’entre 16 i 18 graus. Aquest tresor patrimonial és el que pretén posar en valor l’Ajuntament, que tracta de connectar en un únic recorregut les desenes de cellers particulars d’Utiel, “més de 400”, segons l’alcalde, Fernando Benlliure.

Benlliure i el seu equip de govern han mostrat al president de la Diputació, Jorge Rodríguez, alguns dels cellers de titularitat municipal que es troben restaurades o en procés de restauració, i han demandat l’ajuda de la Corporació provincial per a avançar en un projecte de caràcter històric i cultural que podria rellançar les possibilitats turístiques del municipi”, segons els responsables de l’Ajuntament. A l’interior d’un d’aquests cellers subterranis, documentats des del segle XIV, els membres de l’Associació Cultural Serratilla, impulsora del projecte de recuperació dels cellers, han explicat al president de la Diputació el procés mitjançant el qual s’elaborava el vi i com s’aprofitaven les restes, cas del vinagre que s’obtenia en les pocetas de decantació. L’expansió del cultiu de la vinya en la zona durant els segles XVI i XVII va fer que proliferara un gran nombre de cellers domèstics, la major part en les entranyes del barri medieval i els ravals d’Utiel.

Aqueixa producció que eixia de sota terra proveïa a València, segons els historiadors de la Serratilla. L’alcalde d’Utiel, Fernando Benlliure, ha considerat que és “molt important que la Diputació conega in situ la realitat i les necessitats dels municipis, com està fent Jorge Rodríguez”, a qui l’alcalde ha agraït la seua “especial sensibilitat amb els municipis d’interior”. Rodríguez, per la seua banda, ha mostrat la seua satisfacció per les visites als alcaldes de Requena i Utiel amb la finalitat de conèixer les seues demandes i necessitats prioritàries. La visita de Jorge Rodríguez a Utiel ha acabat en la Cooperativa Agrícola, una de les més grans d’Espanya i motor econòmic del municipi. Allí, el president, acompanyat per l’alcalde, ha conegut els detalls de l’elaboració de les diferents varietats de vi de la zona.