El President de la Generalitat, Ximo Puig, participa, junto a la consellera de Agricultura, Medio Ambiente, Cambio Climático y Desarrollo Rural, Elena Cebrián, en la apertura de la jornada “La Xylella fastidiosa y la lucha contra plagas y enfermedades vegetales de la Unión Europea”, organizada por AVA-ASAJA. 10/05/2016. Foto: J.A.Calahorro.
El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat la importància i la potència del sector agroalimentari valencià i ha incidit en la necessitat d ‘ “eliminar tots els riscos que comporta la globalització”, ja que, tal com ha afirmat, “la sanitat vegetal i la gestió de les plagues no són un tema menor “.

Ximo Puig ha fet aquestes declaracions durant la inauguració de la jornada “La Xylella fastidiosa i la lluita contra plagues i malalties vegetals de la Unió Europea”, organitzada per l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA). En aquest sentit, el president ha destacat que una agricultura “extraordinàriament competitiva”, com és la valenciana, té “una necessitat imperiosa de tenir un marc regulador i preventiu contra les plagues”.

D’altra banda, Puig ha destacat la necessitat d’invertir en recerca i innovació per millorar el sistema agroalimentari, un “dret” per als agricultors valencians. No obstant això, tal com ha afirmat, actualment “només el 8% de les rendes que arriben al món agrari valencià tenen a veure” amb la Política Agrícola Comuna (PAC), “quan a Espanya parlem d’una mitjana de més del 26% “.

“Ara, del que es tracta és d’intentar concertar estratègies comunes el més potents que sigui possible per exigir-li a la Unió Europea que faci una política molt més racional” i que no se centri simplement en “assenyats conjunturals entre països”. Amb aquesta finalitat, el president ha reclamat “respostes als problemes greus que comporta la sanitat vegetal”, com les conseqüències del bacteri fitopatógena Xylella fastidiosa, exposades en la jornada.

El president ha qualificat com a “fonamental” l’aliança entre la societat civil i els governs i les diferents administracions en el sector agroalimentari i ha destacat la capacitat del sector, “fonamental per afrontar la crisi econòmica de manera potent”, cosa que, com ha assenyalat, s’ha traduït en el manteniment de llocs de treball.