El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que “promoure l’accés universal a l’alimentació, a la seguretat alimentària i al desenvolupament sostenible de la nostra terra més que una prioritat, és una urgència moral”.

Ximo Puig ha destacat, durant l’obertura del Fòrum Mundial sobre l’Accés a la Terra i als Recursos Naturals, que “hem d’actuar en l’eradicació de la pobresa, en el foment de la igualtat social i de gènere, en l’eliminació de les pitjors formes de treball infantil i en la promoció de la participació i inclusió social i, en definitiva, en l’augment del creixement econòmic des dels paràmetres del desenvolupament sostenible. no existeix progrés si no hi ha equitat “.

I per això, ha indicat Ximo Puig, “hem d’actuar a partir d’una inversió responsable en l’agricultura i els sistemes alimentaris, perquè és essencial per millorar la seguretat alimentària i la nutrició i donar suport a la realització progressiva del dret a una alimentació adequada en el context d’una seguretat alimentària per a tots “.

En aquest sentit, ha afegit que “hem de prestar especial atenció als petits productors i els membres de grups marginats i vulnerables, mitjançant la creació d’ocupació digna” per a totes les persones que treballen en l’agricultura i l’alimentació.

Igualment, el President del Consell s’ha referit al recent informe de la FAO, Objectiu Fam Zero, i ha assenyalat que posar fi a la pobresa i la fam “és possible, urgent i necessari. És una convicció que hem de fer realitat però, per aconseguir-ho, cal posar en marxa un nou enfocament que permeti una mobilització de recursos per a l’eradicació de la fam i acabar amb les desigualtats “.
Referent a això, ha afegit que l’Organització de les Nacions Unides assenyala que per al llindar 2030 pot ser possible però Puig considera que “si de veritat no canvien les estratègies i la voluntat dels governants d’aquest món, probablement no serà possible”.

A més, el president ha insistit que la fam i l’extrema pobresa poden eliminar-se amb una adequada inversió en protecció social: “La seva eliminació sostinguda i sostenible requereix una combinació de protecció social i inversions favorables als pobres que treguin amb celeritat a les persones del fam i de l’extrema pobresa alhora que elevin de manera progressiva el nivell d’obtenció d’ingressos dels pobres “, ha afegit.

D’aquesta manera, el cap del Consell ha explicat que unes polítiques apropiades i uns programes coordinats “poden garantir que els que menys tenen es beneficiïn de les oportunitats de creixement i ocupació generades tant des de l’àmbit públic com privat”.

Alhora, ha mostrat el seu convenciment que “València pot passar també a formar part d’aquest paradigma del que ha de ser una estratègia contra la pobresa que vagi treballant cap a l’accés als recursos naturals ia la terra, així com a la lluita contra la fam, la desnutrició i contra la desigualtats com aquesta imatge que també volem nosaltres per a la nostra Comunitat “.

En aquest sentit, Ximo Puig estima que “hem d’actuar en l’augment del creixement econòmic des dels paràmetres del desenvolupament sostenible. I un desenvolupament sostenible significa una alimentació i una agricultura sostenible. Per a això es necessitarà millorar l’eficàcia en l’ús dels recursos i aconseguir productivitat sense perjudicis de cap tipus “.

Finalment, el cap de l’Executiu valencià ha ressaltat que “una agricultura que no aconsegueix protegir i millorar els mitjans de vida rurals, l’equitat i el benestar social és insostenible. La sostenibilitat de l’alimentació i l’agricultura necessita mecanismes de governança responsables i eficaces . I en això estem compromesos “.